Menu

Lähi-itä

15.4.2017 | lähi-itä, historia

Israelin valtio syntyy

Israelin itsenäistymistä ajatellen tärkeänä vaiheena pidetään usein Balfourin julistusta v. 1917. Se oli Britannian ulkoministerin Arthur Balfourin kirjoittama kirje, joka oli päivätty 2.11.1917. Julistuksessa Britannian hallitus tunnusti juutalaisen kansan ja Israelin välisen historiallisen yhteyden ja ilmoitti tukevansa juutalaisille ”oman kodin” perustamista Lähi-itään.
15.4.2017 | lähi-itä, historia

Sykes-Pivot -sopimus mullisti Lähi-idän

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen solmitulla salaisella Sykes-Picot-sopimuksella on ollut kauaskantoiset seuraukset nykypäivään saakka. Kaksi siirtomaavaltaa Ranska ja Ison Britannia suunnittelivat v. 1916 Venäjän tuella Lähi-idän jakamista Välimereltä Mesopotamiaan saakka. Tämä oli mahdollista sen jälkeen, kun turkkilain Ottomaanien (Osmanien) kalifaatti oli hajallaan ja raunioina. Sopimusta ei lopulta toteutettu sellaisenaan, mutta Lähi-idän kartassa sopimus näkyy edelleen. Ranska sai hallitakseen oman mandaatin, itsehallintoalueen nykyisen Libanonin ja Syyrian alueille. Brittiläiseen mandaattiin kuuluivat vastaavasti nykyinen Irak, Israel, Jordania, Länsiranta ja Gaza.
15.4.2017 | lähi-itä, historia

Israelin itsenäisyysjulistus

Israelin itsenäisyysjulistus alkaa siitä, kuinka juutalainen kansa vietiin väkivalloin maasta pois ja viittaa näin roomalaisten hyökkäykseen ja Jerusalemin tuhoon v. 70 jKr. Sen lisäksi tuodaan esille juutalaisten toivo palata omaan maahansa, jota he ovat pitäneet yllä vuosisatojen ajan. Julistuksessa vedotaan Israeliin maana, jossa sen henkinen, uskonnollinen ja kulttuurinen luonne on muotoutunut ja joka antoi maailmalle ikuisen Kirjojen kirjan. Teksti mainitsee myös sionistikongressista v. 1897 ja sen koollekutsujasta Theodor Herzlistä. Muistutettuaan toisen maailmansodan juutalaisvainoista julistus toteaa Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksen hyväksyneen päätöslauselman juutalaisen valtion perustamisesta Israelin maahan.
15.4.2017 | lähi-itä, historia

Baselin konferenssi visioi Israelin

Elokuun päivinä 1897 pidettiin vuoristomaisemissa Sveitsin Baselissa konferenssi, jonne kokoontui yli 200 edustajaa 17 maasta. Sen julkilausumassa todettiin, että sionistinen liike tavoittelee kodin perustamista juutalaiselle kansalle Palestiinaan ja se pyritään vahvistamaan julkisoikeuden perusteella. Viisikymmentä vuotta myöhemmin konferenssin visio toteutui toisella mantereella, kun YK äänesti v. 1947 juutalaisen valtion hyväksymisen puolesta. Kansainväliset sopimukset olivat tosin jo vahvistaneet juutalaisen valtion vuosia aiemmin, ensin San Remossa 1920 ja Kansainliitossa 1922, joka oli YK:n edeltäjä.
15.4.2017 | lähi-itä, historia

Roomalaiset valloittavat Lähi-idän

Lähi-idän polttopisteessä sijaitseva Israel on kokenut ehkä enemmän kirjavia vaiheita kuin mikään muu kansa. Roomalaiset tulivat Lähi-itään jo ennen ajanlaskun alkua ja perustivat sinne siirtokunnan nimeltä Syria v. 64 eKr. Noin sata vuotta myöhemmin 70 jKr. roomalaiset tuhosivat Jerusalemin maan tasalle Tituksen johdolla. He kuljettivat juutalaisia joukoin orjiksi Roomaan rakentamaan Colosseumia. Valloitettuja alueita haluttiin myös nöyryyttää, niinpä roomalaiset antoivat sille uudeksi nimeksi Syria Palaestina. Valloituksen seurauksista keskustellaan edelleen mediassa ja somessa.
15.4.2017 | lähi-itä, historia

Ottomaanien kalifaatti Lähi-idässä

Rooman valtakunta rappeutui vuosisatojen kuluessa ja kutistui Itä-Roomaan, lähinnä Konstantinopoliin. Se tarjosi ”muhamettilaisille” turkkilaisille 1300 – 1400-luvulla tilaisuuden. Osmanien eli ottomaanien kalifaatti laajeni myös Lähi-itään ja hallitsi siellä mm. nykyistä Irakia, Israelia, Saudi-Arabiaa ja Egyptiä. Lopulta tätäkin valtakuntaa heikensi valtataistelu, jossa sulttaanit vieraantuivat kansasta ja ilmaantui liian monia miestä halukkaaksi kalifiksi kalifin paikallena. Osmanien valtakautta kesti aina vuoteen 1913, jolloin Lähi-idän alueelle tulivat Ranska ja Iso-Britannia jakamaan sitä omiin hallinta-alueisiinsa eli mandaatteihin.
15.4.2017 | lähi-itä, historia

Roomalaiset tuhoavat Jerusalemin v. 70

Juudea joutui Rooman valtaan Herodesten hallitsijasuvun aikana. Keisari Tituksen johtama Rooman armeija valtasi Jerusalemin v. 70 jKr. lähes viiden kuukauden piirityksen jälkeen. Kaupunki ryöstettiin valtauksen jälkeen ja roomalaiset polttivat Jerusalemin toisen temppelin. Lähes koko kaupunki hävitettiin ja valtaus tunnetaankin historiassa nimellä Jerusalemin tuho. Ainoastaan Herodeksen palatsin tornit ja osa länsimuuria säästyivät. Juutalaisia surmattiin valtava määrä. Josefuksen mukaan surmansa saaneita oli noin 1,1 miljoonaa.
15.4.2017 | lähi-itä, konfliktit

Ruotsalaisaktivisti Ramallahissa

Ruotsalainen Daniel Borg oli palestiinalaisaktivisti v. 2007 ja matkusti tätä varten Ramallahiin. Hän paljasti kokemuksiaan vasta v. 2015 lehtihaastattelussa. Aloitettuaan koulutuksen aktivistiryhmän piti antaa kuoleman varalta ensimmäisen tunnin aikana koordinaattoreille suljettu kirjekuori, joka sisälsi oman nimen, osoitteen, perhetiedot, asuinpaikan ja puolueen jäsenyyden tiedot. Heille selvitettiin, että jos he tulevat hakatuiksi tai tapetuiksi, siitä koituisi sellainen hyöty, että he saavuttaisivat mediahuomiota ja vahinkoa Israelin julkikuvalle. Koska Borg oli sosiaalidemokraattisen nuorisojärjestön puheenjohtaja kotikaupungissaan, tavoitteena olisi päästä otsikoihin vähintään Ruotsissa. Vielä tuolloin Daniel Borg oli valmis tehtäviinsä. Kokemustensa myötä hän on ystävystynyt tätä nykyä myös juutalaisten kanssa.
15.4.2017 | lähi-itä, konfliktit

Aktivistit ihmiskilpenä

Ruotsalainen Daniel Borg oli intohimoinen Palestiina-aktivisti ja liittyi kansainväliseen solidaarisuus-liikkeeseen (ISM). ISM:n sisältä hänen havaintonsa ovat räjähdysalttiita. Tätä varten hän matkusti 2007 Länsirannalle. Hän sai Ramallahissa kahden päivän koulutuksen siihen, miten estää Israelin operaatioita.
15.4.2017 | lähi-itä, konfliktit

Tel Avivin lentokenttä tulilinjalla

Hamas varoitti lentoyhtiöitä raketti-iskuista Gazasta Tel Avivin kansainväliselle lentokentälle Ben Gurionille heinäkuussa 2014. Lentoyhtiöitä varoitettiin lentämästä Israelin pääportilta maailmalle konfliktin aikana. Kansainväliset lentoyhtiöt jatkoivat lentämistä huolimatta päivittäin ammutuista raketeista. Lennot keskeytettiin ainoastaan yhdeksi vuorokaudeksi sen jälkeen, kun raketti räjähti noin kilometrin päässä kentältä. Israelin ohjuspuolustusjärjestelmä sieppasi kuitenkin sadat Tel Aviviin suunnatut raketit.
15.4.2017 | lähi-itä, konfliktit

Surullisia numeroita Israelista

Länsimedia on vaiennut jo vuosien ajan siitä, kuinka paljon Israeliin hyökätään jatkuvasti ja miten paljon siviilit kohtaavat siellä väkivaltaisia hyökkäyksiä Hamasin ja militanttien taholta. Yhdysvaltoihin muuttanut Hamasin johtajan poika Mosab Hassan Yosef on yksi niistä henkilöistä, joka on tullut esiin kertomaan surullisista väkivaltatilastoista. Israelin siviilikohteisiin on ammuttu vuoden 2001 jälkeen 12 000 rakettia. Jokaisen tavoitteena on tappaa. Gazaan on kaivettu tätä varten 31 tunnelia. Jo 160 gazalaista lasta on kuollut, kun heidät on pakotettu kaivamaan niitä.
15.4.2017 | lähi-itä, konfliktit

Heinäkuussa 2600 rakettia Israeliin

Eräs vaikeimmista konflikteista israelilaisten ja Hamasin välillä alkoi 8.7.2014 Hamasin toimesta. Israelin puolustusvoimien (IDF) mukaan Hamas ampui heinäkuussa 2600 rakettia Israelin siviilikohteisiin. Israelin joukot ovat tuhonneet niistä suurimman osan, arvioi everstiluutnantti Peter Lerner, IDF:n tiedottaja. Vuoden 2014 aikana rakettihyökkäyksiä on tilastoitu Israeliin 4005 kpl. Mediassa ihmeteltiin Israelin reaktiota, ikään kuin maalla ei olisi oikeutta puolustaa kansalaisiaan. Mahtaisiko Suomen armeija katsella sivusta, jos vastaava ohjussade ropisee Helsinkiin?
15.4.2017 | lähi-itä, konfliktit

Hamas hyökkää Israeliin 2014

Hamasin ja Israelin kesken oli raskas konflikti heinäkuussa 2014, kun Hamasin hyökkäsi Israeliin. New York Timesin mukaan Hamas käynnisti konfliktin, koska sen suhteet Egyptiin ja Iraniin katkesivat. Se kykeni määräämään konfliktin keston kieltäytymällä tulitauoista. Hamas pommitti Israelin alueelle n. 2600 rakettia ja ohjuksia. Järjestö kävi myös urbaania taistelua Israelin maavoimia vastaan tunkeutumalla tunneliverkoston kautta Israelin maa-alueelle. Hamas valmistautui maahyökkäykseen korvaamalla pataljoonan komentajia uusilla miehillä, jotka olivat käyneet läpi koulutuksen Libanonissa tai Iranissa. Lisäksi se investoi valtavaan tunneliverkostoon ja muodosti sammakkomiesten yksiköitä hyökkäämään mereltä.
15.4.2017 | lähi-itä, konfliktit

Assud-kani yllyttää palestiinalaislapsia marttyyreiksi

Aikaisemmin Hamas käytti lastenohjelmissa Mikki Hiiren näköistä Farfuria rohkaisemaan lapsia taisteluun islamilaisen maailmanherruuden puolesta ja tekemään terroristihyökkäyksiä juutalaisia vastaan. Farfurin tilalle on loikannut lystikäs Assud-kani. Tuoreessa esityksessä Assud puhuu Saraalle näin: Me kaikki etsimme marttyyrejä, eikö vain Saraa? Me uhraamme sielumme ja kaiken, jonka me omistamme kotimaatamme varten. Tarkoitus pyhittää keinot?
15.4.2017 | lähi-itä, talous

Bisneskonferenssi Jerusalemissa

Jerusalemissa toteutettiin helmikuussa 2017 jälleen suuri kansainvälinen bisnestapaaminen OurCrowd Global Investor Summit. Tapahtumaan oli mukana yli 200 kansainvälistä yritystä ja 6000 osallistujaa mm. sellaisista yrityksistä kuin Microsoft, Samsung Ventures, Honda ja Shell.
15.4.2017 | lähi-itä, talous

Israel ja Afrikka kohtasivat

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu teki heinäkuussa 2016 historiallisen vierailun Ugandaan. Matka alkoi Entebben muistotilaisuudella, jota vietettiin Israelin pelastusoperaation ja panttivankien vapauttamisen 40. vuosipäivän muistoksi. Operaatio Entebbe (Thunderbolt) pidetään ensimmäisenä onnistunena terrorismin vastaisena operaationa. Tilaisuutta seurasi terrorismin vastainen huippukokous, johon osallistuivat seuraavien Afrikan maiden johtajat: Uganda, Kenia, Ruanda, Etiopia, Zaire, Tansania ja Etelä-Sudan.
15.4.2017 | lähi-itä, talous

Talouskonferenssi Tel Avivissa

Yhdysvaltalainen mediatalo Forbes järjesti huhtikuussa 2016 talouskonferenssin, joka toteutettiin Tel Avivissa ja Jerusalemissa. Tämä Under 30 Summit EMEA –konferenssi kokosi yhteen huomattavia nuoria yrittäjiä Amerikasta, Euroopasta, Lähi-idästä ja Afrikasta neljän päivän ajan uusien ideoiden ja yhteistyön edistämistä varten. Kokouspaikaksi valittiin nämä kaksi kaupunkia Israelissa, koska ne ovat erittäin yrittäjähenkisiä ja niissä on enemmän startup-yrityksiä asukasta kohti kuin Piilaaksossa.
15.4.2017 | lähi-itä, talous

Israelin talouskonferenssi Kiinassa menestys

Pekingissä pidetty Kiinan ja Israelin välinen talouskonferenssi kokosi paikalle huikeat 1000 osallistujaa tammikuussa 2016. Konferenssi päättyi maiden väliseen yhteistyösopimukseen, joka koskee useita teknologian aloja. Israelin vesi- ja energiaministeri Yuval Steinitz totesi, että siitä asti kun hän vieraili Kiinassa 2010, hän on jatkanut maiden välisen talousyhteistyön tiivistämistä. Uusi sopimus on merkittävä paitsi taloudellisesti, myös tieteellisen yhteistyön kannalta.
15.4.2017 | lähi-itä, talous

Israelin pääministeri Maailman talousfoorumissa

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahulla oli tammikuussa 2016 Maailman talousfoorumissa (World Economic Forum) Sveitsin Davosissa onnistuneita tapaamisia maailman johtajien kanssa. Hänestä tehtiin viikon aikana useita haastatteluja kansainvälisiin tiedotusvälineisiin. Netanjahu mainitsi CNN:n Fareed Zakarian haastattelussa mm. siitä, että jos maailma todella on kiinnostunut Israelin ja Palestiinan välisestä rauhasta, sen tulisi tehdä enemmän yhteistyötä Israelin kanssa, eikä luoda palestiinalaisille sellaista kuvaa, ettei heidän tarvitse tehdä mitään kompromisseja saadakseen haluamansa. Netanyahu mainitsi myös, että israelilaiset ovat auttaneet n. 1000 syyrialaista kenttäsairaalassaan.
15.4.2017 | lähi-itä, talous

Israelin tuoteboikotti rokottaa palestiinalaisia

Israelissa tuotettujen hedelmien boikottikampanja on jatkunut jo vuosia Euroopassa. Voimakkainta se on Saksassa ja Sveitsissä. Kun asiaa käsiteltiin EU-tasolla, se jakoi kuitenkin mielipiteitä. Osa virkailijoista, mm. parlamentin puhemies Martin Schultz, on havahtunut boikotin vaikuttavan myös palestiinalaisiin ja vastustaa tuotteiden leimaamista. Boikotin maali on siinä mielessä epäselvä, jos ottaa huomioon että huomattava määrä palestiinalaisista työskentelee israelilaisissa yrityksissä.
15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Vesi yhdistää arabit ja juutalaiset

Israel on maailman johtava jäteveden uusiokäyttäjä sekä vettä ja energiaa säästävien teknologioiden kehittäjä. Uudeksi puhtaan veden haasteeksi on ilmaantuneet yllättäen lääkkeet. Kun lääkkeitä syödään paljon, osa niistä päätyy lopulta veteen. Erityisesti palestiinalaisten itsehallintoalueiden heikosti prosessoitu jätevesi sekoittuu pohjaveteen. Ongelmaa yritetään selättää nyt yhteisvoimin israelilaisten ja palestiinalaisten tutkijoiden kesken. Ranskalainen lääkeyhtiö Sanofi sponsoroi tutkimusta ja toimittaa heille lähdemateriaalia siihen. Mukana on mm. arabien Al Qudsin-yliopisto Itä-Jerusalemista ja teknillinen korkeakoulu Technion Haifasta. Heidän vesioivalluksia voidaan hyödyntää sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti.
15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Rakkautta yli rajojen

Kun Gazan konflikti heinäkuussa 2014 oli kuumimmillaan, joukko paikallisia ihmisiä halusi käynnistää ihan toisenlaisen kampanjan ristiriitojen liennyttämiseksi. He aloittivat sosiaalisessa mediassa rakkauskampanjan. Twitterissä jaettiin kasapäin israelilaisten ja palestiinalaisten, juutalaisten ja arabien välisiä rakkaudenosoituksia tunnuksella #JewsAndArabsRefuseToBeEnemies, juutalaiset ja arabit kieltäytyvät olevansa vihollisia. Myös Facebookiin perustettiin ryhmä samalla nimellä.
15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Korkkitaidetta Akkossa

Korkeille löytyy aina monenlaista uusiokäyttöä. Ehkä yksi erikoisimmista kierrätyspaikoista pilkistää Akkon kaupungissa pohjoisessa Israelissa. Kaupungintalon seinää koristaa valtava sininen ja valkoinen lippu, joka on koottu 64 000 korkista. Tämä arabien ja juutalaisten yhteinen itsenäisyyspäivän tempaus sai liikkeelle kaupungin asukkaita ihan laidasta laitaan, niin arabeja kuin juutalaisia. Nuorin korkkitaitelilija oli viisivuotias ja vanhin 90 vee. Juonessa oli mukana Akkon kaupungin kulttuurikeskus.
15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Israelilaiset Kreikan pakolaisleirillä

Kreikan Lesboksen saarelle on matkustanut vapaaehtoisia avustajia myös Israelista. IsraelAID on lääkäreiden ja hoitajien järjestö, joka auttaa maailman kriisipesäkkeissä. Mukana toiminnassa on sekä juutalaisia että arabeja – Israelin asukkaista lähes 20 % on arabeja. Kreikan tiimiin osallistuu esimerkiksi juuri lääkäriksi valmistunut Iris Adler Tel Avivista.
15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Israel perustanut kenttäsairaalan syyrialaisille

Israel on perustanut lähelle Syyrian rajaa kenttäsairaalan syyrialaisia pakolaisia varten. Tässä 600-paikkaisessa sairaalassa on hoidettu kevääseen 2016 mennessä lähemmäs 1000 haavoittunutta, joista monet ovat naisia ja lapsia. Myös muissa Israelin sairaaloissa on autettu naapurimaan pakolaisia.
15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Frisbee-diplomatiaa Israelissa

Frisbee-kiekko kieppuu pitkin kenttää, kun Israelin ja Länsirannan nuoret heittelevät sitä Askelonin kaupungissa, 10 km päässä Gazasta. Organisaatio nimeltä Lopullinen rauha (Ultimate Peace) järjestää urheiluleirejä rikkoakseen esteitä juutalaisten ja arabien välillä. Ja nuoret ottavat koppeja. Järjestö on tehnyt teini-ikäisten kanssa ystävyysmatkoja Yhdysvaltoihin saakka, jossa he ovat kertoneet kouluissa ja kulttuurikeskuksissa, miltä tuntuu elää monimutkaisen poliittisen ilmaston keskellä. Tärkeintä on vain tavata ja ystävystyä.
15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Sydänten tanssi Jerusalemissa

Aurinko paistaa täydeltä terältä Jerusalemin rautatieasemalla, kun musiikki alkaa soida. Kahvikuppien ääreen pysähtyneet ohikulkijat saavat nauttia hetkestään tavallista pidempään nuorten tanssiryhmän tunnelmissa. Rytmi tempaa mukaansa uusia ja uusia nuoria. Lopulta tarjoilukin sujuu kuin tanssi.
15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Arabien ja juutalaisten yhteinen sävel

Maailman rukouspäivää vietetään vuosittain 170 maassa. Israelissa arabikristityt ja messiaaniset juutalaiset päättivät viettää Nasaretissa tuota päivää yhteisvoimin. Israelin asukkaista noin 20 prosenttia on arabeja ja osa heistä on kristittyjä. Arabikristittyjä asuu erityisen paljon Nasaretissa. Videossa arabit ja juutalaiset laulavat ja komppaavat yhdessä, mikä on Israelissa yleisempää kuin valtamedia antaa ymmärtää.
15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Jammailua Jerusalemissa

Jerusalemin Heprealaisessa yliopistossa syntyi v. 2011 idea siitä, että arabien ja juutalaisten välistä kulttuurivaihtoa kannattaisi lisätä. Sen jälkeen heidän projekti nimeltä Pashut Sharim, englanniksi Simply Singing, on toteuttanut monta tapahtumaa musiikin, laulun, runouden ja ystävyyden merkeissä. Nämä nuorille ja nuorenmielisille suunnatut tapahtumat kokoavat paikalle aina tuhansia osallistujia. Syksyllä 2014 tilaisuudessa esiintyi Israelin arabeihin kuuluva laulaja Lubna Salame ja yhtye Yemen Blues.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Palestiinalaishallinnon rahoitus suurennuslasin alle

European Coalition for Israel (ECI) lähetti Euroopan ulkotoiminnan palveluille (EEAS) raportin EU:n taloudellisesta tuesta Palestiinan hallinnolle (PA). Raportin mukaan Palestiinan hallinnolle suunnattu tuki pitäisi tehdä ehdolliseksi radikalisoitumisen ja terrorismin varalta.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

YK äänesti israelilaisen lakikomiteaan

Israelin YK-suurlähettiläs Danny Danon äänestettiin YK:n lakikomitean johtoon Yhdysvalloissa 13.6.2016. Komitea käsittelee laajoja ja arkaluonteisia aiheita, kuten maailmanlaajuisen terrorismi. Danon on ensimmäinen henkilö, joka tulee valituksi tehtävään WEOG-ryhmästä eli Länsi-Eurooppa ja muut, Western European and Others.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Yom Kippur YK:n viralliseksi juhlapäiväksi

YK:ssa hyväksyttiin joulukuussa 2015 yhdeksi sen viralliseksi juhlapäiväksi Israelin tärkein juhla Yom Kippur eli Suuri Sovituspäivä. Se on ensimmäinen juutalaisten juhlapyhä, jonka YK on hyväksynyt virallisten juhlapäivien listalleen. Sillä on merkitystä esimerkiksi YK:n kokousaikatauluja ajatellen. Päätös on ilahduttava saavutus yli kahden vuoden diplomaattisille ponnisteluille, joihin osallistui monia kansalaisjärjestöjä, mm. ECI Forum ja US Mission.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Tsekin parlamentti ei syty Israel-boikotille

Tsekin parlamentti torjui Euroopan komission vaatimuksen merkitä tuotteet, jotka on valmistettu juutalaisissa siirtokunnissa Länsirannalla ja Golanin kukkuloilla. Euroopan komissio vaati, että EU:n alueella ei voi myydä näiltä alueilta tulevia tuotteita merkinnällä "valmistettu Israelissa". Israel pitää tällaisia toimia syrjivinä ja poliittisina. Robin Boehnisch, Tsekin valtuutettu EU-parlamentissa (Sosiaalidemokraatit, CSSD) piti järjettömänä sitä väitettä, että rajoitus hyödyttäisi EU:n kuluttajia. Myös kulttuuriministeri Daniel Herman totesi, että "on välttämätöntä torjua ehdotukset, jotka johtaisivat Israelin syrjimiseen".
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Gazan asukkaat vastustavat lapsipropagandaa

TV-toimittaja Fatah-run Awdah-TV:stä haastattelee Gazan kaduilla siviilejä lapsien valjastamisesta kansallisiin etuihin. Kaikki vastustavat lapsiin kohdistuvaa propagandaa. Eräs haastateltava harmittelee sitä, että lapsilta vaaditaan samaa kuin aikuisilta: veitsien, kivien ja molotovincoctailien käyttöä. Opettajanainen haluaisi kylvää lapsille mieluummin tiedonjanoa. Kansalaisten mielestä palestiinalaisella medialla on negatiivisia vaikutuksia lapsiin. Tarvitaan ihan uusia tapoja saavuttaa tavoitteita.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Juutalaisvastaisuus palannut Eurooppaan

Sivistyneessä Euroopassa on palattu juutalaisvihamielisyyteen 70 vuoden kuluttua juutalaisvainoista. Pariisin mielenosoituksissa on kuultu huutoja ”kuolema juutalaisille” ja Berliinin protestoijat vaativat katkaisemaan juutalaisilta kaulan. Roomassa kauppoja töhrittiin hakaristeillä ja Amsterdamissa naisen asuntoon heitettiin polttopullo, koska hän oli pitänyt parvekkeellaan Israelin lippua.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

EU:lle antisemitismin vastainen kordinaattori

Euroopan komissio nimitti joulukuussa 2015 saksalaisen Katharina von Schnurbein Euroopan komission koordinaattoriksi taistelemaan antisemitismiä vastaan. Hän osallistui yhdeksänteen EU-Israel seminaariin Brysselissä, jonka teemana oli muukalaisviha. Mukana oli noin 30 edustajaa Israelin ulkoministeriöstä, Euroopan komissiosta ja EU:n ulkoasiainhallinnosta, teknologia-asiantuntijoita ja järjestöjä. Kokouksessa Akiva Tor Israelin ulkoministeriöstä pyysi EU:ta määrittelemään antisemitismin, jotta sen merkkejä voisi arvioida. Hän toivoi myös sitä, että määritelmään sisällytettäisiin Israelin valtion oikeus olla olemassa. Schnurbein lupasi selvittää asiaa. Schnurbein jatkoi, että kun Israelin olemassaoloon oikeutta epäillään, kyse on selkeästi antisemitismistä. Hän piti kuitenkin antisemitismin määrittelyä haasteellisena. Israelin vetoomuksen taustalla on EU:n nettisivujen muutos vuodelta 2013. Silloin EU jätti rasismin vastaisesta julkaisustaan yhtäkkiä pois kohdan, joka koski antisemitismiä. Viime vuosina kuitenkin juutalaisvastaisuus on lisääntynyt Ranskassa, Belgiassa, Englannissa ja Tanskassa.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Antisemitismin torjuntaa Brysselissä

Euroopan komissio linjasi marraskuussa 2015, että Israelin kiistellyiltä alueilta tulevat tuotteet pitää merkitä. Kansainvälinen järjestö ICEJ tarttui aiheeseen ja järjesti boikotoinnista Brysselissä symposiumin. Siihen osallistui myös EU:n parlamentin jäseniä. Symposiumissa todettiin Israelin boikotointikampanjan olevan suunnitelmallista toimintaa. Tuotteiden boikotti on kuitenkin kaksipiippuinen asia, koska se ei uhkaa ainoastaan Israelin siirtokunnissa sijaitsevia yrityksiä. Myös niissä työskentelevien palestiinalaisten työpaikat ovat uhattuina.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Antisemitismi Suomessa

Juutalaisvastaisuutta ei esiinny ainoastaan Ranskassa tai Ukrainan perukoilla. Myös Helsingissä juutalaisen päälle on syljetty ja harrastettu vihapuheluita soittamalla heille suoraan. Juutalaisen seurakunnan portille tarvitaan toisinaan myös poliisivartiota. Suomessa on kuitenkin vielä rauhallista, jos vertaa länsinaapuriin Ruotsiin, missä antisemitismi nostaa päätään vielä enemmän.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

EU lämmittelee kauppasuhteita Iraniin

Huolimatta siitä, että ihmisoikeusjärjestö NGO ja iranilaiset aktivistit esittelivät EU-parlamentille Iranin ihmisoukeusloukkauksia, EU lämmittelee jälleen kauppasuhteitaan Iraniin. Myös ECI (European Coalition for Israel) on antanut lausunnon, joka kehottaa EU:n johtajia pysymään valppaana iranilaisista ydintavoitteista, jos kansainvälinen yhteisö avaa kauppasuhteita uudelleen islamilaisen tasavallan kanssa. Lausunto annettiin televisioidussa kuukausittaisessa ohjelmassa, "Euroopan raportti", joka esitettiin Euroopan parlamentissa pian sen jälkeen, kun Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif oli vieraillut EU:n ulkoasianhallinnossa.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Jerusalemin Länsimuurin sääntöjä uudistettiin

Israelin hallitus on hyväksynyt Jerusalemissa sijaitsevalle Länsimuurille eli itkumuurille uuden säädöksen, joka helpottaa rukoilemista alueella. Muurille osoitetaan nyt erillinen alue ei-ortodoksijuutalaisille. Tätä pidetään läpimurtona reformi- ja konservatiivijuutalaisten keskuudessa Israelissa ja se helpottaa myös miehiä ja naisia saapumaan samalle alueelle. Erityisesti amerikanjuutalaiset pitävät päätöstä historiallisena.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Vihapuhe jarruttaa Lähi-idän rauhaa

EU:ssa on havahduttu ymmärtämään, mikä merkitys jatkuvalla Israelia kohtaan suunnatulla vihapuheella on Lähi-idän ja maailman rauhalle. Tämän vuoksi EU:n presidentti Martin Shulz vieraili Israelissa maaliskuussa 2016. Nimettömänä esiintyvä EU-virkailija myöntää palestiinalaisten vihapuheen olevan este rauhalle. Usein meillä saattaa olla eriäviä katsantokantoja siitä, miten parhaiten saavuttaa tämä rauha, mutta suhtautumalla avoimesti ja tarjoamalla ideoita voimme palvella parhaalla mahdollisella tavalla kaikkien osapuolien etua, hän sanoo.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Arabipuolueet aktiivisina Israelissa

Harva tietää, että Israel ei ole puhdas juutalaisvaltio, sillä viidesosa sen väestöstä on arabeja. Heillä on Israelissa aivan oma kansallinen identiteettinsä. Arabeilla on juutalaisväestöstä poikkeava kieli ja oma uskonto, koulujärjestelmä, media, puolue, teatteri ja kirjallisuus. Lisäksi heillä on omat uskonnolliset oikeusistuimet, jotka käsittelevät henkilöasioita. Arabia on myös toinen Israelin virallinen kieli heprean rinnalla. Monet arabit puhuvat hepreaa toisena kielenään.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Arabit Israelissa

Noin viidesosa Israelin asukkaista on arabeja. He ovat Israelin kansalaisia. Israelin tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 Israelissa oli n. 1,7 milj. arabia eli 20,7 prosenttia maan koko väestöstä. Harvardin yliopiston tekemän kyselyn mukaan 77 prosenttia Israelin arabeista asuu mieluummin Israelissa kuin missään muussa maassa. Arabeilla on Israelissa maan kansalaisina täydet kansalaisoikeudet. Vuosina 2001–2004 Israelin hallitus käytti miljardi dollaria arabien sosioekonomisen aseman parantamisprojektiin. Maassa on mm. satoja arabiankielisiä kouluja.