Menu

Historia

15.4.2017 | lähi-itä, historia

Israelin valtio syntyy

Israelin itsenäistymistä ajatellen tärkeänä vaiheena pidetään usein Balfourin julistusta v. 1917. Se oli Britannian ulkoministerin Arthur Balfourin kirjoittama kirje, joka oli päivätty 2.11.1917. Julistuksessa Britannian hallitus tunnusti juutalaisen kansan ja Israelin välisen historiallisen yhteyden ja ilmoitti tukevansa juutalaisille ”oman kodin” perustamista Lähi-itään.
15.4.2017 | lähi-itä, historia

Sykes-Pivot -sopimus mullisti Lähi-idän

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen solmitulla salaisella Sykes-Picot-sopimuksella on ollut kauaskantoiset seuraukset nykypäivään saakka. Kaksi siirtomaavaltaa Ranska ja Ison Britannia suunnittelivat v. 1916 Venäjän tuella Lähi-idän jakamista Välimereltä Mesopotamiaan saakka. Tämä oli mahdollista sen jälkeen, kun turkkilain Ottomaanien (Osmanien) kalifaatti oli hajallaan ja raunioina. Sopimusta ei lopulta toteutettu sellaisenaan, mutta Lähi-idän kartassa sopimus näkyy edelleen. Ranska sai hallitakseen oman mandaatin, itsehallintoalueen nykyisen Libanonin ja Syyrian alueille. Brittiläiseen mandaattiin kuuluivat vastaavasti nykyinen Irak, Israel, Jordania, Länsiranta ja Gaza.
15.4.2017 | lähi-itä, historia

Israelin itsenäisyysjulistus

Israelin itsenäisyysjulistus alkaa siitä, kuinka juutalainen kansa vietiin väkivalloin maasta pois ja viittaa näin roomalaisten hyökkäykseen ja Jerusalemin tuhoon v. 70 jKr. Sen lisäksi tuodaan esille juutalaisten toivo palata omaan maahansa, jota he ovat pitäneet yllä vuosisatojen ajan. Julistuksessa vedotaan Israeliin maana, jossa sen henkinen, uskonnollinen ja kulttuurinen luonne on muotoutunut ja joka antoi maailmalle ikuisen Kirjojen kirjan. Teksti mainitsee myös sionistikongressista v. 1897 ja sen koollekutsujasta Theodor Herzlistä. Muistutettuaan toisen maailmansodan juutalaisvainoista julistus toteaa Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksen hyväksyneen päätöslauselman juutalaisen valtion perustamisesta Israelin maahan.
15.4.2017 | lähi-itä, historia

Baselin konferenssi visioi Israelin

Elokuun päivinä 1897 pidettiin vuoristomaisemissa Sveitsin Baselissa konferenssi, jonne kokoontui yli 200 edustajaa 17 maasta. Sen julkilausumassa todettiin, että sionistinen liike tavoittelee kodin perustamista juutalaiselle kansalle Palestiinaan ja se pyritään vahvistamaan julkisoikeuden perusteella. Viisikymmentä vuotta myöhemmin konferenssin visio toteutui toisella mantereella, kun YK äänesti v. 1947 juutalaisen valtion hyväksymisen puolesta. Kansainväliset sopimukset olivat tosin jo vahvistaneet juutalaisen valtion vuosia aiemmin, ensin San Remossa 1920 ja Kansainliitossa 1922, joka oli YK:n edeltäjä.
15.4.2017 | lähi-itä, historia

Roomalaiset valloittavat Lähi-idän

Lähi-idän polttopisteessä sijaitseva Israel on kokenut ehkä enemmän kirjavia vaiheita kuin mikään muu kansa. Roomalaiset tulivat Lähi-itään jo ennen ajanlaskun alkua ja perustivat sinne siirtokunnan nimeltä Syria v. 64 eKr. Noin sata vuotta myöhemmin 70 jKr. roomalaiset tuhosivat Jerusalemin maan tasalle Tituksen johdolla. He kuljettivat juutalaisia joukoin orjiksi Roomaan rakentamaan Colosseumia. Valloitettuja alueita haluttiin myös nöyryyttää, niinpä roomalaiset antoivat sille uudeksi nimeksi Syria Palaestina. Valloituksen seurauksista keskustellaan edelleen mediassa ja somessa.
15.4.2017 | lähi-itä, historia

Ottomaanien kalifaatti Lähi-idässä

Rooman valtakunta rappeutui vuosisatojen kuluessa ja kutistui Itä-Roomaan, lähinnä Konstantinopoliin. Se tarjosi ”muhamettilaisille” turkkilaisille 1300 – 1400-luvulla tilaisuuden. Osmanien eli ottomaanien kalifaatti laajeni myös Lähi-itään ja hallitsi siellä mm. nykyistä Irakia, Israelia, Saudi-Arabiaa ja Egyptiä. Lopulta tätäkin valtakuntaa heikensi valtataistelu, jossa sulttaanit vieraantuivat kansasta ja ilmaantui liian monia miestä halukkaaksi kalifiksi kalifin paikallena. Osmanien valtakautta kesti aina vuoteen 1913, jolloin Lähi-idän alueelle tulivat Ranska ja Iso-Britannia jakamaan sitä omiin hallinta-alueisiinsa eli mandaatteihin.
15.4.2017 | lähi-itä, historia

Roomalaiset tuhoavat Jerusalemin v. 70

Juudea joutui Rooman valtaan Herodesten hallitsijasuvun aikana. Keisari Tituksen johtama Rooman armeija valtasi Jerusalemin v. 70 jKr. lähes viiden kuukauden piirityksen jälkeen. Kaupunki ryöstettiin valtauksen jälkeen ja roomalaiset polttivat Jerusalemin toisen temppelin. Lähes koko kaupunki hävitettiin ja valtaus tunnetaankin historiassa nimellä Jerusalemin tuho. Ainoastaan Herodeksen palatsin tornit ja osa länsimuuria säästyivät. Juutalaisia surmattiin valtava määrä. Josefuksen mukaan surmansa saaneita oli noin 1,1 miljoonaa.