Menu

Konfliktit

15.4.2017 | lähi-itä, konfliktit

Ruotsalaisaktivisti Ramallahissa

Ruotsalainen Daniel Borg oli palestiinalaisaktivisti v. 2007 ja matkusti tätä varten Ramallahiin. Hän paljasti kokemuksiaan vasta v. 2015 lehtihaastattelussa. Aloitettuaan koulutuksen aktivistiryhmän piti antaa kuoleman varalta ensimmäisen tunnin aikana koordinaattoreille suljettu kirjekuori, joka sisälsi oman nimen, osoitteen, perhetiedot, asuinpaikan ja puolueen jäsenyyden tiedot. Heille selvitettiin, että jos he tulevat hakatuiksi tai tapetuiksi, siitä koituisi sellainen hyöty, että he saavuttaisivat mediahuomiota ja vahinkoa Israelin julkikuvalle. Koska Borg oli sosiaalidemokraattisen nuorisojärjestön puheenjohtaja kotikaupungissaan, tavoitteena olisi päästä otsikoihin vähintään Ruotsissa. Vielä tuolloin Daniel Borg oli valmis tehtäviinsä. Kokemustensa myötä hän on ystävystynyt tätä nykyä myös juutalaisten kanssa.
15.4.2017 | lähi-itä, konfliktit

Aktivistit ihmiskilpenä

Ruotsalainen Daniel Borg oli intohimoinen Palestiina-aktivisti ja liittyi kansainväliseen solidaarisuus-liikkeeseen (ISM). ISM:n sisältä hänen havaintonsa ovat räjähdysalttiita. Tätä varten hän matkusti 2007 Länsirannalle. Hän sai Ramallahissa kahden päivän koulutuksen siihen, miten estää Israelin operaatioita.
15.4.2017 | lähi-itä, konfliktit

Tel Avivin lentokenttä tulilinjalla

Hamas varoitti lentoyhtiöitä raketti-iskuista Gazasta Tel Avivin kansainväliselle lentokentälle Ben Gurionille heinäkuussa 2014. Lentoyhtiöitä varoitettiin lentämästä Israelin pääportilta maailmalle konfliktin aikana. Kansainväliset lentoyhtiöt jatkoivat lentämistä huolimatta päivittäin ammutuista raketeista. Lennot keskeytettiin ainoastaan yhdeksi vuorokaudeksi sen jälkeen, kun raketti räjähti noin kilometrin päässä kentältä. Israelin ohjuspuolustusjärjestelmä sieppasi kuitenkin sadat Tel Aviviin suunnatut raketit.
15.4.2017 | lähi-itä, konfliktit

Surullisia numeroita Israelista

Länsimedia on vaiennut jo vuosien ajan siitä, kuinka paljon Israeliin hyökätään jatkuvasti ja miten paljon siviilit kohtaavat siellä väkivaltaisia hyökkäyksiä Hamasin ja militanttien taholta. Yhdysvaltoihin muuttanut Hamasin johtajan poika Mosab Hassan Yosef on yksi niistä henkilöistä, joka on tullut esiin kertomaan surullisista väkivaltatilastoista. Israelin siviilikohteisiin on ammuttu vuoden 2001 jälkeen 12 000 rakettia. Jokaisen tavoitteena on tappaa. Gazaan on kaivettu tätä varten 31 tunnelia. Jo 160 gazalaista lasta on kuollut, kun heidät on pakotettu kaivamaan niitä.
15.4.2017 | lähi-itä, konfliktit

Heinäkuussa 2600 rakettia Israeliin

Eräs vaikeimmista konflikteista israelilaisten ja Hamasin välillä alkoi 8.7.2014 Hamasin toimesta. Israelin puolustusvoimien (IDF) mukaan Hamas ampui heinäkuussa 2600 rakettia Israelin siviilikohteisiin. Israelin joukot ovat tuhonneet niistä suurimman osan, arvioi everstiluutnantti Peter Lerner, IDF:n tiedottaja. Vuoden 2014 aikana rakettihyökkäyksiä on tilastoitu Israeliin 4005 kpl. Mediassa ihmeteltiin Israelin reaktiota, ikään kuin maalla ei olisi oikeutta puolustaa kansalaisiaan. Mahtaisiko Suomen armeija katsella sivusta, jos vastaava ohjussade ropisee Helsinkiin?
15.4.2017 | lähi-itä, konfliktit

Hamas hyökkää Israeliin 2014

Hamasin ja Israelin kesken oli raskas konflikti heinäkuussa 2014, kun Hamasin hyökkäsi Israeliin. New York Timesin mukaan Hamas käynnisti konfliktin, koska sen suhteet Egyptiin ja Iraniin katkesivat. Se kykeni määräämään konfliktin keston kieltäytymällä tulitauoista. Hamas pommitti Israelin alueelle n. 2600 rakettia ja ohjuksia. Järjestö kävi myös urbaania taistelua Israelin maavoimia vastaan tunkeutumalla tunneliverkoston kautta Israelin maa-alueelle. Hamas valmistautui maahyökkäykseen korvaamalla pataljoonan komentajia uusilla miehillä, jotka olivat käyneet läpi koulutuksen Libanonissa tai Iranissa. Lisäksi se investoi valtavaan tunneliverkostoon ja muodosti sammakkomiesten yksiköitä hyökkäämään mereltä.
15.4.2017 | lähi-itä, konfliktit

Assud-kani yllyttää palestiinalaislapsia marttyyreiksi

Aikaisemmin Hamas käytti lastenohjelmissa Mikki Hiiren näköistä Farfuria rohkaisemaan lapsia taisteluun islamilaisen maailmanherruuden puolesta ja tekemään terroristihyökkäyksiä juutalaisia vastaan. Farfurin tilalle on loikannut lystikäs Assud-kani. Tuoreessa esityksessä Assud puhuu Saraalle näin: Me kaikki etsimme marttyyrejä, eikö vain Saraa? Me uhraamme sielumme ja kaiken, jonka me omistamme kotimaatamme varten. Tarkoitus pyhittää keinot?