Menu

Yhteistyö

15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Vesi yhdistää arabit ja juutalaiset

Israel on maailman johtava jäteveden uusiokäyttäjä sekä vettä ja energiaa säästävien teknologioiden kehittäjä. Uudeksi puhtaan veden haasteeksi on ilmaantuneet yllättäen lääkkeet. Kun lääkkeitä syödään paljon, osa niistä päätyy lopulta veteen. Erityisesti palestiinalaisten itsehallintoalueiden heikosti prosessoitu jätevesi sekoittuu pohjaveteen. Ongelmaa yritetään selättää nyt yhteisvoimin israelilaisten ja palestiinalaisten tutkijoiden kesken. Ranskalainen lääkeyhtiö Sanofi sponsoroi tutkimusta ja toimittaa heille lähdemateriaalia siihen. Mukana on mm. arabien Al Qudsin-yliopisto Itä-Jerusalemista ja teknillinen korkeakoulu Technion Haifasta. Heidän vesioivalluksia voidaan hyödyntää sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti.
15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Rakkautta yli rajojen

Kun Gazan konflikti heinäkuussa 2014 oli kuumimmillaan, joukko paikallisia ihmisiä halusi käynnistää ihan toisenlaisen kampanjan ristiriitojen liennyttämiseksi. He aloittivat sosiaalisessa mediassa rakkauskampanjan. Twitterissä jaettiin kasapäin israelilaisten ja palestiinalaisten, juutalaisten ja arabien välisiä rakkaudenosoituksia tunnuksella #JewsAndArabsRefuseToBeEnemies, juutalaiset ja arabit kieltäytyvät olevansa vihollisia. Myös Facebookiin perustettiin ryhmä samalla nimellä.
15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Korkkitaidetta Akkossa

Korkeille löytyy aina monenlaista uusiokäyttöä. Ehkä yksi erikoisimmista kierrätyspaikoista pilkistää Akkon kaupungissa pohjoisessa Israelissa. Kaupungintalon seinää koristaa valtava sininen ja valkoinen lippu, joka on koottu 64 000 korkista. Tämä arabien ja juutalaisten yhteinen itsenäisyyspäivän tempaus sai liikkeelle kaupungin asukkaita ihan laidasta laitaan, niin arabeja kuin juutalaisia. Nuorin korkkitaitelilija oli viisivuotias ja vanhin 90 vee. Juonessa oli mukana Akkon kaupungin kulttuurikeskus.
15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Israelilaiset Kreikan pakolaisleirillä

Kreikan Lesboksen saarelle on matkustanut vapaaehtoisia avustajia myös Israelista. IsraelAID on lääkäreiden ja hoitajien järjestö, joka auttaa maailman kriisipesäkkeissä. Mukana toiminnassa on sekä juutalaisia että arabeja – Israelin asukkaista lähes 20 % on arabeja. Kreikan tiimiin osallistuu esimerkiksi juuri lääkäriksi valmistunut Iris Adler Tel Avivista.
15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Israel perustanut kenttäsairaalan syyrialaisille

Israel on perustanut lähelle Syyrian rajaa kenttäsairaalan syyrialaisia pakolaisia varten. Tässä 600-paikkaisessa sairaalassa on hoidettu kevääseen 2016 mennessä lähemmäs 1000 haavoittunutta, joista monet ovat naisia ja lapsia. Myös muissa Israelin sairaaloissa on autettu naapurimaan pakolaisia.
15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Frisbee-diplomatiaa Israelissa

Frisbee-kiekko kieppuu pitkin kenttää, kun Israelin ja Länsirannan nuoret heittelevät sitä Askelonin kaupungissa, 10 km päässä Gazasta. Organisaatio nimeltä Lopullinen rauha (Ultimate Peace) järjestää urheiluleirejä rikkoakseen esteitä juutalaisten ja arabien välillä. Ja nuoret ottavat koppeja. Järjestö on tehnyt teini-ikäisten kanssa ystävyysmatkoja Yhdysvaltoihin saakka, jossa he ovat kertoneet kouluissa ja kulttuurikeskuksissa, miltä tuntuu elää monimutkaisen poliittisen ilmaston keskellä. Tärkeintä on vain tavata ja ystävystyä.
15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Sydänten tanssi Jerusalemissa

Aurinko paistaa täydeltä terältä Jerusalemin rautatieasemalla, kun musiikki alkaa soida. Kahvikuppien ääreen pysähtyneet ohikulkijat saavat nauttia hetkestään tavallista pidempään nuorten tanssiryhmän tunnelmissa. Rytmi tempaa mukaansa uusia ja uusia nuoria. Lopulta tarjoilukin sujuu kuin tanssi.
15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Arabien ja juutalaisten yhteinen sävel

Maailman rukouspäivää vietetään vuosittain 170 maassa. Israelissa arabikristityt ja messiaaniset juutalaiset päättivät viettää Nasaretissa tuota päivää yhteisvoimin. Israelin asukkaista noin 20 prosenttia on arabeja ja osa heistä on kristittyjä. Arabikristittyjä asuu erityisen paljon Nasaretissa. Videossa arabit ja juutalaiset laulavat ja komppaavat yhdessä, mikä on Israelissa yleisempää kuin valtamedia antaa ymmärtää.
15.4.2017 | lähi-itä, yhteistyö

Jammailua Jerusalemissa

Jerusalemin Heprealaisessa yliopistossa syntyi v. 2011 idea siitä, että arabien ja juutalaisten välistä kulttuurivaihtoa kannattaisi lisätä. Sen jälkeen heidän projekti nimeltä Pashut Sharim, englanniksi Simply Singing, on toteuttanut monta tapahtumaa musiikin, laulun, runouden ja ystävyyden merkeissä. Nämä nuorille ja nuorenmielisille suunnatut tapahtumat kokoavat paikalle aina tuhansia osallistujia. Syksyllä 2014 tilaisuudessa esiintyi Israelin arabeihin kuuluva laulaja Lubna Salame ja yhtye Yemen Blues.