Menu

Yleistä

15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Palestiinalaishallinnon rahoitus suurennuslasin alle

European Coalition for Israel (ECI) lähetti Euroopan ulkotoiminnan palveluille (EEAS) raportin EU:n taloudellisesta tuesta Palestiinan hallinnolle (PA). Raportin mukaan Palestiinan hallinnolle suunnattu tuki pitäisi tehdä ehdolliseksi radikalisoitumisen ja terrorismin varalta.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

YK äänesti israelilaisen lakikomiteaan

Israelin YK-suurlähettiläs Danny Danon äänestettiin YK:n lakikomitean johtoon Yhdysvalloissa 13.6.2016. Komitea käsittelee laajoja ja arkaluonteisia aiheita, kuten maailmanlaajuisen terrorismi. Danon on ensimmäinen henkilö, joka tulee valituksi tehtävään WEOG-ryhmästä eli Länsi-Eurooppa ja muut, Western European and Others.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Yom Kippur YK:n viralliseksi juhlapäiväksi

YK:ssa hyväksyttiin joulukuussa 2015 yhdeksi sen viralliseksi juhlapäiväksi Israelin tärkein juhla Yom Kippur eli Suuri Sovituspäivä. Se on ensimmäinen juutalaisten juhlapyhä, jonka YK on hyväksynyt virallisten juhlapäivien listalleen. Sillä on merkitystä esimerkiksi YK:n kokousaikatauluja ajatellen. Päätös on ilahduttava saavutus yli kahden vuoden diplomaattisille ponnisteluille, joihin osallistui monia kansalaisjärjestöjä, mm. ECI Forum ja US Mission.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Tsekin parlamentti ei syty Israel-boikotille

Tsekin parlamentti torjui Euroopan komission vaatimuksen merkitä tuotteet, jotka on valmistettu juutalaisissa siirtokunnissa Länsirannalla ja Golanin kukkuloilla. Euroopan komissio vaati, että EU:n alueella ei voi myydä näiltä alueilta tulevia tuotteita merkinnällä "valmistettu Israelissa". Israel pitää tällaisia toimia syrjivinä ja poliittisina. Robin Boehnisch, Tsekin valtuutettu EU-parlamentissa (Sosiaalidemokraatit, CSSD) piti järjettömänä sitä väitettä, että rajoitus hyödyttäisi EU:n kuluttajia. Myös kulttuuriministeri Daniel Herman totesi, että "on välttämätöntä torjua ehdotukset, jotka johtaisivat Israelin syrjimiseen".
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Gazan asukkaat vastustavat lapsipropagandaa

TV-toimittaja Fatah-run Awdah-TV:stä haastattelee Gazan kaduilla siviilejä lapsien valjastamisesta kansallisiin etuihin. Kaikki vastustavat lapsiin kohdistuvaa propagandaa. Eräs haastateltava harmittelee sitä, että lapsilta vaaditaan samaa kuin aikuisilta: veitsien, kivien ja molotovincoctailien käyttöä. Opettajanainen haluaisi kylvää lapsille mieluummin tiedonjanoa. Kansalaisten mielestä palestiinalaisella medialla on negatiivisia vaikutuksia lapsiin. Tarvitaan ihan uusia tapoja saavuttaa tavoitteita.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Juutalaisvastaisuus palannut Eurooppaan

Sivistyneessä Euroopassa on palattu juutalaisvihamielisyyteen 70 vuoden kuluttua juutalaisvainoista. Pariisin mielenosoituksissa on kuultu huutoja ”kuolema juutalaisille” ja Berliinin protestoijat vaativat katkaisemaan juutalaisilta kaulan. Roomassa kauppoja töhrittiin hakaristeillä ja Amsterdamissa naisen asuntoon heitettiin polttopullo, koska hän oli pitänyt parvekkeellaan Israelin lippua.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

EU:lle antisemitismin vastainen kordinaattori

Euroopan komissio nimitti joulukuussa 2015 saksalaisen Katharina von Schnurbein Euroopan komission koordinaattoriksi taistelemaan antisemitismiä vastaan. Hän osallistui yhdeksänteen EU-Israel seminaariin Brysselissä, jonka teemana oli muukalaisviha. Mukana oli noin 30 edustajaa Israelin ulkoministeriöstä, Euroopan komissiosta ja EU:n ulkoasiainhallinnosta, teknologia-asiantuntijoita ja järjestöjä. Kokouksessa Akiva Tor Israelin ulkoministeriöstä pyysi EU:ta määrittelemään antisemitismin, jotta sen merkkejä voisi arvioida. Hän toivoi myös sitä, että määritelmään sisällytettäisiin Israelin valtion oikeus olla olemassa. Schnurbein lupasi selvittää asiaa. Schnurbein jatkoi, että kun Israelin olemassaoloon oikeutta epäillään, kyse on selkeästi antisemitismistä. Hän piti kuitenkin antisemitismin määrittelyä haasteellisena. Israelin vetoomuksen taustalla on EU:n nettisivujen muutos vuodelta 2013. Silloin EU jätti rasismin vastaisesta julkaisustaan yhtäkkiä pois kohdan, joka koski antisemitismiä. Viime vuosina kuitenkin juutalaisvastaisuus on lisääntynyt Ranskassa, Belgiassa, Englannissa ja Tanskassa.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Antisemitismin torjuntaa Brysselissä

Euroopan komissio linjasi marraskuussa 2015, että Israelin kiistellyiltä alueilta tulevat tuotteet pitää merkitä. Kansainvälinen järjestö ICEJ tarttui aiheeseen ja järjesti boikotoinnista Brysselissä symposiumin. Siihen osallistui myös EU:n parlamentin jäseniä. Symposiumissa todettiin Israelin boikotointikampanjan olevan suunnitelmallista toimintaa. Tuotteiden boikotti on kuitenkin kaksipiippuinen asia, koska se ei uhkaa ainoastaan Israelin siirtokunnissa sijaitsevia yrityksiä. Myös niissä työskentelevien palestiinalaisten työpaikat ovat uhattuina.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Antisemitismi Suomessa

Juutalaisvastaisuutta ei esiinny ainoastaan Ranskassa tai Ukrainan perukoilla. Myös Helsingissä juutalaisen päälle on syljetty ja harrastettu vihapuheluita soittamalla heille suoraan. Juutalaisen seurakunnan portille tarvitaan toisinaan myös poliisivartiota. Suomessa on kuitenkin vielä rauhallista, jos vertaa länsinaapuriin Ruotsiin, missä antisemitismi nostaa päätään vielä enemmän.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

EU lämmittelee kauppasuhteita Iraniin

Huolimatta siitä, että ihmisoikeusjärjestö NGO ja iranilaiset aktivistit esittelivät EU-parlamentille Iranin ihmisoukeusloukkauksia, EU lämmittelee jälleen kauppasuhteitaan Iraniin. Myös ECI (European Coalition for Israel) on antanut lausunnon, joka kehottaa EU:n johtajia pysymään valppaana iranilaisista ydintavoitteista, jos kansainvälinen yhteisö avaa kauppasuhteita uudelleen islamilaisen tasavallan kanssa. Lausunto annettiin televisioidussa kuukausittaisessa ohjelmassa, "Euroopan raportti", joka esitettiin Euroopan parlamentissa pian sen jälkeen, kun Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif oli vieraillut EU:n ulkoasianhallinnossa.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Jerusalemin Länsimuurin sääntöjä uudistettiin

Israelin hallitus on hyväksynyt Jerusalemissa sijaitsevalle Länsimuurille eli itkumuurille uuden säädöksen, joka helpottaa rukoilemista alueella. Muurille osoitetaan nyt erillinen alue ei-ortodoksijuutalaisille. Tätä pidetään läpimurtona reformi- ja konservatiivijuutalaisten keskuudessa Israelissa ja se helpottaa myös miehiä ja naisia saapumaan samalle alueelle. Erityisesti amerikanjuutalaiset pitävät päätöstä historiallisena.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Vihapuhe jarruttaa Lähi-idän rauhaa

EU:ssa on havahduttu ymmärtämään, mikä merkitys jatkuvalla Israelia kohtaan suunnatulla vihapuheella on Lähi-idän ja maailman rauhalle. Tämän vuoksi EU:n presidentti Martin Shulz vieraili Israelissa maaliskuussa 2016. Nimettömänä esiintyvä EU-virkailija myöntää palestiinalaisten vihapuheen olevan este rauhalle. Usein meillä saattaa olla eriäviä katsantokantoja siitä, miten parhaiten saavuttaa tämä rauha, mutta suhtautumalla avoimesti ja tarjoamalla ideoita voimme palvella parhaalla mahdollisella tavalla kaikkien osapuolien etua, hän sanoo.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Arabipuolueet aktiivisina Israelissa

Harva tietää, että Israel ei ole puhdas juutalaisvaltio, sillä viidesosa sen väestöstä on arabeja. Heillä on Israelissa aivan oma kansallinen identiteettinsä. Arabeilla on juutalaisväestöstä poikkeava kieli ja oma uskonto, koulujärjestelmä, media, puolue, teatteri ja kirjallisuus. Lisäksi heillä on omat uskonnolliset oikeusistuimet, jotka käsittelevät henkilöasioita. Arabia on myös toinen Israelin virallinen kieli heprean rinnalla. Monet arabit puhuvat hepreaa toisena kielenään.
15.4.2017 | lähi-itä, yleistä

Arabit Israelissa

Noin viidesosa Israelin asukkaista on arabeja. He ovat Israelin kansalaisia. Israelin tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 Israelissa oli n. 1,7 milj. arabia eli 20,7 prosenttia maan koko väestöstä. Harvardin yliopiston tekemän kyselyn mukaan 77 prosenttia Israelin arabeista asuu mieluummin Israelissa kuin missään muussa maassa. Arabeilla on Israelissa maan kansalaisina täydet kansalaisoikeudet. Vuosina 2001–2004 Israelin hallitus käytti miljardi dollaria arabien sosioekonomisen aseman parantamisprojektiin. Maassa on mm. satoja arabiankielisiä kouluja.