Menu

Sykes-Pivot -sopimus mullisti Lähi-idän

     15.4.2017 | lähi-itä, historia

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen solmitulla salaisella Sykes-Picot-sopimuksella on ollut kauaskantoiset seuraukset nykypäivään saakka. Kaksi siirtomaavaltaa Ranska ja Ison Britannia suunnittelivat v. 1916 Venäjän tuella Lähi-idän jakamista Välimereltä Mesopotamiaan saakka. Tämä oli mahdollista sen jälkeen, kun turkkilain Ottomaanien (Osmanien) kalifaatti oli hajallaan ja raunioina. Sopimusta ei lopulta toteutettu sellaisenaan, mutta Lähi-idän kartassa sopimus näkyy edelleen. Ranska sai hallitakseen oman mandaatin, itsehallintoalueen nykyisen Libanonin ja Syyrian alueille. Brittiläiseen mandaattiin kuuluivat vastaavasti nykyinen Irak, Israel, Jordania, Länsiranta ja Gaza.

Myöhemmin 1900-luvulla mandaateista, itsehallintoalueista on itsenäistynyt neljä maata: Irak, Israel, Jordania ja Libanon. Ensimmäisenä itsenäistyi Irak v. 1932, Libanon 1943, Jordania ja Syyria vuonna 1946 ja Israel kahta vuotta myöhemmin v. 1948. Palestiinalaisten kansan identiteetti on muodostunut niin ikään 1900-luvulla Jasser Arafatin johdolla, mutta Palestiinan valtiota historia ei toistaiseksi tunne. Palestiinalla ei ole esimerkiksi toimivaa hallitusta, parlamenttia ja lainsäädäntöä.

Lue lisää

http://www2.hs.fi/kronot/palestiina/06.html

http://news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/middle_east/03/v3_ip_timeline/html/1917.stm

http://news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/middle_east/03/v3_israel_palestinians/maps/html/british_control.stm

http://www.ts.fi/uutiset/ulkomaat/1074300918/Libanonin+uusi+presidentti+onnistui+diplomaattisuhteiden+solmimisessa+Syyriaan